Pyszności na talerzu

W naszym wrześniowym kulinarnym laboratorium uczestnicy mieli okazję stworzyć wyjątkowe potrawy, które połączyły w sobie słodkość i pikantność.

Pierwszym dziełem, które powstało podczas warsztatu, był tort bezowy z kremem mascarpone i świeżymi owocami. Bezowa warstwa, lekka i krucha, łączyła się z kremowym wnętrzem z mascarpone, tworząc harmonię tekstur. Na wierzchu tortu górowały kolorowe owoce, dodając świeżości i intensywności smaku. To było prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej, które podkreślało perfekcję połączenia słodyczy i świeżości.

Kolejną propozycją było wykonanie dwóch rodzajów nadziewanych obwarzanków. Pierwsze obwarzanki, wypełnione soczystym mięsem mielonym, były prawdziwą gratką dla miłośników smaków wyrazistych. Chrupiące i złociste z zewnątrz, skrywały w sobie aromatyczne bogactwo mięsnego nadzienia. To połączenie mięsnej intensywności z chrupkością obwarzanka stworzyło danie, które rozbudzało zmysły i cieszyło podniebienie.

Drugie obwarzanki, z delikatnym nadzieniem twarogowym, stanowiły kontrast w świecie smaków. Zewnętrzna warstwa, tak samo chrupiąca jak wersja mięsna, otulała wnętrze pełne kremowego twarogu. Delikatność nadzienia podkreślana była lekką nutą słodkości, tworząc jednocześnie harmonijny balans smaków.

Warsztat kształcił umiejętności w zakresie wypieku i gotowania, pozwalał również na swobodne eksperymentowanie z różnymi smakami. Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się, jak równoważyć smakową paletę i tworzyć dania, które kuszą podniebienie swoją złożonością.

Projekt jest finansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu 
Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030

Stowarzyszenie Babska Wyspa
ul. Płk. Dąbka 140/2-3
82-300 Elbląg
REGON 367987855
NIP 5783126581
KRS 0000690556