Kulinarne spotkanie z pilawem

Dnia 21 listopada miało miejsce wyjątkowe spotkanie, poświęcone sztuce przygotowywania pilawu. To praktyczne doświadczenie miało na celu przekazanie umiejętności w zakresie przygotowywania tego tradycyjnego dania oraz zapoznanie uczestników z fascynującą historią i tradycją związaną z jego konsumpcją.

Początkowy etap warsztatu skupił się na wprowadzeniu uczestników w różnorodność kulinarnego dziedzictwa pilawu. Narracje o jego kulturalnym znaczeniu, zwyczajach rodzinnych oraz tradycyjnych składnikach, stanowiły fundament dla praktycznej części wydarzenia.

W trakcie praktycznej części warsztatu, uczestnicy zaangażowani byli w aktywne przygotowywanie pilawu, wykorzystując przepisy, które harmonizują różnorodne smaki i aromaty. To spotkanie było okazją do zdobycia nowych umiejętności oraz stało się platformą dla wymiany wiedzy, smaków i inspiracji. 

Projekt jest finansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu 
Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030

Stowarzyszenie Babska Wyspa
ul. Płk. Dąbka 140/2-3
82-300 Elbląg
REGON 367987855
NIP 5783126581
KRS 0000690556