Magia ciasta filo

W naszym kulinarnym zakątku w dn. 20.06.2023, odbył się niezwykły warsztat, którego tematem przewodnim było delikatne ciasto filo. Uczestnicy tego kulinarnego rytuału wędrowali w świat smaków, przygotowując pierożki z wykorzystaniem dwóch różnych nadzień: mięsnego i serowego.

Początek warsztatów wiązał się z tajemniczym otoczeniem zapachów świeżo rozłożonego ciasta filo. Jego delikatność i kruchość obiecywały kulinarne przygody już na samym starcie.

Na stolach rozpostarte były kolorowe składniki: mięso mielone, świeże zioła, ser i aromatyczne przyprawy. Instruktorka kładła nacisk na kreatywność uczestników, zachęcając ich do eksperymentowania z proporcjami i składnikami, aby stworzyć unikalne kompozycje smakowe.

Pierwszym etapem było przygotowanie mięsnego nadzienia. Uczestnicy z pasją mieszali mięso z wybranymi przyprawami, tworząc aromatyczną mieszankę gotową do nadziewania cienkich warstw ciasta filo. Drugim etapem była kulinarna podróż w świat serowych doznań. Ser, pokrojony w drobne kawałki, łączył się z innymi składnikami, tworząc nadzienie, które obiecywało intensywny smak i konsystencję.

Następnie przyszedł czas na magiczne układanie nadzień na cienkich warstwach ciasta filo. Uczestnicy z wprawą formowali pierożki, zamykając w delikatnych kopertach wyjątkowe połączenia smakowe.

W ciągu chwil kruchość ciasta filo zaczęła się łączyć z aromatami nadzień, unosząc się w powietrzu obietnicą wyjątkowego smaku. Pieczenie w piekarniku przyniosło złociste i chrupiące pierożki, gotowe do degustacji.

Warsztat zakończył się wspólnym posiłkiem, gdzie uczestnicy mogli delektować się owocami swojej pracy. Mięsne pierożki kusiły soczystym wnętrzem, podczas gdy serowe rozpływały się w ustach, tworząc harmonię smaków.

 

Projekt jest finansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu 
Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030

Stowarzyszenie Babska Wyspa
ul. Płk. Dąbka 140/2-3
82-300 Elbląg
REGON 367987855
NIP 5783126581
KRS 0000690556